CUKA KAYU

Assalamualaikum.

Pernah dengar tentang mokusaku? Ataupun lebih dikenali sebagai cuka kayu (wood vinegar).

Pada tahun 2010, sekumpulan penyelidik Jepun telah menjalankan penyelidikan tentang penggunaan cuka kayu di Filipina. Prosesnya adalah dengan cara membakar kayu terpilih dan asapnya akan diperangkap untuk menghasilkan cecair yang dikenali sebagai cuka kayu. Proses penghasilannya adalah secara organik.

Cuka kayu kebiasaanya digunakan sebagai bahan campuran di dalam racun atau baja dan juga boleh digunakan sebagai pengganti EM dalam proses pembuatan kompos.

Cara-cara penggunaan cuka kayu adalah seperti berikut:
1- 20ml : 1L air - untuk kawalan makhluk perosak dan mikrob pada lubang tanaman. Sembur pada 10 hari sebelum menanam.
2- 1.5ml : 1L air - untuk mengelakkan hama ketika proses pembenihan, Disembur pada benih pada setiap 10 hari.
3- 200ml : 1L air - untuk kawalan rumpai / lumut. Disembur secara terus pada rumpai / lumut.
4- 3.5ml : 1L air - untuk membasmi kuman dan meneutralkan pH tanah. Dengan cara siramkan pada akar pokok.
5- 5ml : 1L air - untuk mengawal makhluk perosak dan membunuh kulat. disemburkan pada pucuk daun seminggu sekali.

Jika digunakan bersama racun, penggunaan racun dapat dikurangkan sebanyak separuh daripada penggunaan asal. Sebagai contoh, jika racun yang diperlukan adalah 10ml dalam 1L air, hanya perlu tambahkan 5ml racun bersama 5ml cuka kayu dalam 1L air. Penggunaan racun dapat dijimatkan jika digunakan bersama cuka kayu ini.

Sekain untuk perkongsian kali ini.

Ke arah masyarakat celik tani melalui pertanian lestari.
#formeniaga #formeniagatrainingcentre

Comments

Popular Posts